czyli nieśmiałe eksperymenty Melki
GOŚCIE ONLINE: ODWIEDZIN: Licznik
Blog > Komentarze do wpisu
Roladki schabowe

Rodzinny obiad i schab, jakie to nudne, jakie staroświeckie. Nieśmiertelne schabowe z nieśmiertelną mizerią i ziemniakami z koperkiem. Nie, nie mam nic osobistego do kotletów, choć nie jadłam już ich ze 100 lat, do ziemniaków z koperkiem też nic nie mam, tych nie jadłam 50 lat, mizerię jadam ze smakiem przynajmniej raz w tygodniu, ale to tak nudne zestawianie, że tylko ziewać a nie jeść. Ale skoro mamy już ten schab, to niech będzie pyszny, wilgotny, oryginalny, wypełniony jakimś miłym miękkim nadzieniem. Zrolujmy go jak strucle ukrywając w środku pieczary. Przykryjmy pokrojonym porem i upieczmy. Pysznie będzie i odświętnie:)

Już na talerzu...

Składniki:
6 kotletów schabowych (niezbyt cienkich)
30 dag pieczarek
2 grube plastry goudy lub innego żółtego sera
1 por
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki oleju
kawałeczek papryczki chili (opcjonalnie)
mąka (do obtoczenia roladek)
musztarda Dijon
1/2 kostki rosołowej
gałązki majeranku
majeranek suszony

sól, pieprz

Przed pieczeniem


Pieczarki obrać, zetrzeć na grubej tarce(zostawić 3 sztuki) i przesmażyć na 1 łyżce oleju, aż odparuje woda, popieprzyć, dodać bułkę tartą i wymieszać. Żółty ser pokroić na 6 słupków. Schab dokładnie rozbić na cienkie kotlety, rozłożyć je na dużej desce, posolić, popieprzyć, posypać suszonym majerankiem, posmarować cienko musztardą, na każdym układać cienką warstwę pieczarek, słupek sera i zawijać w rulon. Zrolowanego kotleta obwiązać białą nitką i obtoczyć w mące. Tak przygotowane roladki obsmażyć na pozostałych 2 łyżkach oleju. Obsmażone rulony ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem (1/2 kostki rosołowej rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody), posypać pieczarkami pokrojonymi w plasterki i delikatnie obsmażonymi, porem pokrojonym w półplasterki, uprzednio sparzonym wrzątkiem (pokrojonego pora zalewam wrzątkiem na ok. 3-4 minut, po czym odcedzam i przelewam zimną wodą) i paseczkami papryczki chili.Na wirzchu ułożyć gałązki majeranku. Przykryć pokrywą do naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190oC i piec około 30 minut. Nakłuć mięso np. patyczkiem do szaszłyków, jeśli wypływający płyn jest przezroczysty danie jest gotowe. Podawać z sosem czosnkowym. Smacznego:)

Upieczone

 

Niestety nie udało mi się sfotografować roladki w przekroju, tak szybko znikały z talerzy, ale za to uchwyciłam minę mojej Psicy kiedy poczuła zapach gotowych roladek:)

I ten rozmerdany ogon:)

środa, 19 sierpnia 2009, melka83

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/08/19 14:17:41
tych staroświeckich schabowych to ja nie lubię
ale taką aromatyczną roladkę to zjadłabym z chęcią

ps. też miałam jamnika czarnego :-)
-
2009/08/19 14:34:12
Piszę się na taki obiadek :) A pieska masz cudownego :)