czyli nieśmiałe eksperymenty Melki
GOŚCIE ONLINE: ODWIEDZIN: Licznik
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto ucierane ze śliwkami

To chyba najbardziej oczywiste ciasto na leniwe niedzielne popołudnie sierpnia. Smakuje tak zwyczajnie i tak niezwykle. Jest mięciutkie, mocno śliwkowe i ta pyszna kruszonka. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodło, pięknie rośnie i wspaniale smakuje z każdym sezonowym owocem.

Kruszonka i śliwka, pyszności

 

Składniki:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
5 jajek
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki esencji waniliowej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1 kg śliwek, najlepiej węgierek

KRUSZONKA, według mojego autorskiego przepisu:
1/4 kostki margaryny, cukru do smaku, aromat waniliowy według upodobań i mąki ile zabierze, tak dużo żeby kruszyła się w palcach:) Tak wiem że przepis mało precyzyjny ale jak każdy spróbuje to zorientuje się o co chodzi:)

CIASTO:
Miękką margarynę rozkręcić mikserem, dodać cukier i zmiksować na puch. Następnie dodawać po jednym całym jajku cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do margaryny zmiksowanej z jajkami i cukrem. Po dokładnym rozmieszaniu składników dodać esencję waniliową i cynamon, zamieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, łyżką wyłożyć ciasto (jest bardzo gęste) i wyrównać powierzchnię. Dać ciastu "odpocząć" ok. 10 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 175oC z termoobiegiem (jeśli bez termoobiegu ustawić temperaturę ok. 185-190oC). Na cieście ułożyć gęsto połówki wydrylowanych śliwek (rozcięciem do góry). Posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec 45-50 min (lub do suchego patyczka). Smacznego:)

Jeszcze ciepłe, ale jak kusi

czwartek, 20 sierpnia 2009, melka83

Polecane wpisy

  • Ciasto brzoskwiniowe do góry kopytkami

    Pyszne, naprawdę przepyszne ciasteczko. Letnie, puszyste, aromatyczne, intensywnie żółte i lekko kwaskowate. Po prostu idealne na późne lato. Przepis wytropiłam

  • Strucla cynamonowa

    Ponieważ w tym roku na naszym stole w roli deseru króluje ciasto drożdżowe nadszedł czas na struclę. Długo wybierałam przepis, który mnie nie onieśmieli, a jedn

  • Drożdzówki drabinki

    A to kolejne spotkanie z drożdżami na blogu. Aż dziwne, że tak zaprzyjaźniłam się z tymi małymi stworzonkami:) I chyba moja sympatia jest odwzajemniona:) Tym ra

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
ugotujmy
2009/08/20 12:58:25
skoro ono takie niezawodne,
to moze i ja powinnam spróbowac
bo ostatnio jakoś nie mam szcześcia do ucieranych ;)
pysznie wygląda, właśnie na takie z kruszonką mam ochotę!
-
rain1drop
2009/08/20 13:20:28
Bardzo apetycznie wygląda :)
-
2009/08/20 20:47:26
a ja nie mam szczescia do ucieranych:P chociaz lubie:)
-
danusiafranczak
2012/08/07 18:03:10
Wypróbowałam dziś Twój przepis ,wyszło znakomite!:)