czyli nieśmiałe eksperymenty Melki
GOŚCIE ONLINE: ODWIEDZIN: Licznik
Blog > Komentarze do wpisu
Dorsz pieczony z warzywami

Mogłabym bardzo długo rozpływać się nad smakowitością tego dania, ale jako wielbicielka ryb mogę być nieobiektywna w swoich opiniach. Dlatego myślę, że każdy powinien wyrobić sobie własne zdanie na temat pieczonego dorsza, który nie dość że wybornie smakuje to jeszcze jego przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny, czyż to nie ideał?

Składniki:
1 średni filet dorsza
2 średnie cebule
2 średnie marchewki
1 średnia cukinia
2 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
przyprawa do ryb Kamisa
pieprz, sól
SOS:
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
10 dag żółtego ser
1 jajko, lub 1 białko (użyłam białka bo zostało mi z ciasta, więc to tylko z oszczędności:)
pieprz

świeży lub mrożony koperek

Dorsza umyć, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawą do ryb, skropić obficie sokie z cytryny i wstawić do lodówki na kilka godzin. Marchewki obrać, pokroić w słupki, cukinię pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone warzywa, chwilę przesmażyć i zdjąć z patelni. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cebulę, na to marchewkę z cukinią, posypać przyprawą do ryb. Na warzywach ułożyć kawałki ryby, posypać pieprzem. Przyrządzić sos mieszając roztrzepane jajko z jogurtem startym na drobnej tarce serem i pieprzem. Gotowym sosem polać kawałki ryby.

Przed wizytą w piecu

Naczynie żaroodporne zawinąć folią aluminiową, lub przykryć pokrywą, jeśli posiadamy takową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC, zapiekać 15 minut. Jeśli chcemy aby potrawa się zrumieniła 5 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie i ewentualnie włączany dodatkowo górną grzałkę w piekarniku. Po wyjęciu całość posypujemy koperkiem i gorące podajemy. Do tak przyrządzonej rybki polecam sos tzatziki. Pycha:)

Po wizcie w piecu

Dorszyk na talerzu 

piątek, 24 lipca 2009, melka83

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/07/24 12:44:23
uwielbiam takie wlasnie rybki zapiekane z warzywami :) fajnie wyszlo :)
-
2009/07/29 10:27:05
tak, tak, rybka pyszna i co ważne nie ocieka tłuszczem jest lekka i smaczna:)
-
2010/07/22 10:36:16
Osobiście ryb nie lubię. Ale to co widzę jest urocze i myślę, że też tak samo dobrze smakuje.