czyli nieśmiałe eksperymenty Melki
GOŚCIE ONLINE: ODWIEDZIN: Licznik
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasteczka owsiane z białek

Po wypiekach "żółtkowych" zawsze powstaje problem białek. Jak je wykorzystać, jak przyrządzić aby przyjemnie było je zjeść. W ten sposób powstał właśnie pomysł na owsiane ciasteczka z białek

Składniki:
1 i 3/4 szklanki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
1/2 kostki margaryny (użyłam Palmy)
1/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka olejku migdałowego
sparzone rodzynki
suszone śliwki pokrojone w kostkę
szczypta soli

Rozpuścić i ostudzić margarynę, płatki uprażyć na suchej patelni i także ostudzić, a następnie przesypać do szklanej, dużej miski i zalać ostudzoną margaryną. Dosypać cukier, mąkę zmieszaną z proszkiem, dodać olejek migdałowy, rodzynki i suszone śliwki. Całość zamieszać. Z białek ubić sztywną pianę z odrobiną soli. Pianę przełożyć do pozostałych składników i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut, żeby ciasto zgęstniało. Po tym czasie ciasto wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC w termoobiegu. Studzić na kratce.

 Przed pieczeniem

Studzenie

Gotowe owsiane

środa, 01 lipca 2009, melka83

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: