czyli nieśmiałe eksperymenty Melki
GOŚCIE ONLINE: ODWIEDZIN: Licznik
Blog > Komentarze do wpisu
Bułeczki drożdżowe z jagodami

Myśl o drożdżowych bułeczkach z jagodami zrodziła się w mojej głowie jak tylko usłyszałam pierwsze wieści o jagodach. Po prostu musiałam je upiec. Przejrzałam mnóstwo przepisów, przekopałam chyba pół sieci. Wyciągnęłam kilka wniosków, do tej pory nie wiem czy słusznych, ale wyciąganie wniosków to w zajęcie nie byle jakie i warto o tym wspomnieć. Ale wracając do tematu, po dogłębnej analizie różnorodnych przepisów i receptur stwierdziłam, że chcę jagodzianki z małą ilością masła, obficie wypełnione jagodami i niezbyt słodkie. Wiedziałam też, że muszę dodać słuszną ilość drożdży aby osiągnąć sukces:) Ostatecznie wybrałam przepis z tej strony. Dokonałam kilku poprawek więc podaję swoją sprawdzoną wersję, powiem nieskromnie, że baaaardzo udaną:)

Składniki:

CIASTO:
50 g świeżych drożdży
1 niepełna szklanka letniego mleka
3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
3 żółtka
1 jajko
1/2 szklanki cukru
10 dag masła
szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej

NADZIENIE:
30 dag jagód
2 łyżki bułki tartej
1/4 szklanki cukru

LUKIER:
1/2 szklanki cukru pudru
1,5 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny (można zastąpić sokiem owocowym, rumem lub wódką)

Drożdże z łyżką cukru rozetrzeć na wodę, zalać 1/2 szklanki letniego mleka, zamieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Żółtka i jajko rozetrzeć z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Do utartych jajek dodać mąkę, wyrośnięty zaczyn, pozostałe mleko i sól, zamieszać. Do ciasta stopniowo wlewać wystudzone masło i wyrabiać ręką aż do momentu, kiedy ciasto będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie mieszając jagody z cukrem i bułką tartą.
Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i podzielić na 15 części. Poszczególne części można delikatnie rozwałkować lub palcami uformować placuszki, w środek nakładać jagody, zaklejać i formować kulki. Gotowe bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w rzędach 3 x 5 bułek. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Bułeczki rosną


Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 40-45 minut, do suchego patyczka.
W miseczce wymieszać wodę z sokiem z cytryny, dodać cukier puder i energicznie mieszać do rozbicia wszystkich grudek. Ostudzone bułki polać gotowym lukrem i pozostawić do zastygnięcia.
Bułeczki są pyszne nawet 2 dni po upieczeniu, pod warunkiem że zawinie się je szczelnie w folię aluminiową.
Smacznego:)

Rumiane i pachnące

Kusząco jagodowe

środa, 08 lipca 2009, melka83

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/07/12 21:26:34
Super! Pięknie wypieczona skórka, bielutki miąższ i te jagody.. Świetne bułeczki!
-
2009/07/14 20:59:03
Lubimy,lubimy:)
Pozdrawiam i dziekuje za super propozcycję:*
-
2009/07/15 08:26:01
Dziękuję za miłe komentarze i pozdrawiam:)
-
2010/07/13 11:26:22
Takie bułeczki to pamiętam z dzieciństwa, kiedy piekła mi je moja babka. Smak niezapomniany! Zresztą zawsze jak jechałem w góry albo na inne wycieczki klasowe maja babka przygotowywała mi zapas tych bułeczek a moje koleżanki z klasy były w stanie oddać mi wszystko byle tylko móc je jeść. U mnie jednak nadziewało się je drelowanymi wiśniami w cukrze. Alke każde nadzienie może być cudowne.
Dziękuję za wspomnienie dzieciństwa.